Makkelijk Bezwaar

Boete voor door rood licht rijden

Lees hier zaken waar je op moet letten bij een boete voor het rijden door rood licht (feitcode 602).

Heb jij  een boete gekregen voor door rood licht rijden? Laat ons jouw boete aanvechten. Wij zijn dé specialisten. Wil je het liever zelf doen? Hier tref je punten waar je op moet letten om jouw boete succesvol te kunnen aanvechten

Een rood verkeerslicht betekent voor de wet dat je moet stoppen. Ook als dat niet lukt voor de stopstreep. Dit betekent wel dat jij als bestuurder het stoplicht nog moet hebben kunnen zien. Anders had je namelijk ook geen mogelijkheid om voor het rode licht te stoppen.

Door rood licht met een reden

Daarnaast is het denkbaar dat jij door het rode licht reed omdat je een hulpdienst ruimte wilde geven of omdat je de aanwijzingen van een verkeersregelaar of politieagent opvolgde. Een flitspaal bij een stoplicht slingert jou dan automatisch onterecht op de bon. Het is daarom goed om hiertegen bezwaar te maken. Als niet een flitspaal maar de politie heeft vastgesteld dat jij door rood reed, dan kan het nog steeds zin hebben om bezwaar te maken. Had de politie wel zicht op jouw stoplicht of stonden ze ergens anders op het kruispunt en schatten zij dat het licht op rood stond? Hebben ze je gestopt om een boete uit te schrijven als dit mogelijk was? (zie hiervoor een van de andere tips).

“Als niet een flitspaal maar de politie heeft vastgesteld dat jij door rood reed, dan kan het nog steeds zin hebben om bezwaar te maken.”

Te laat gestopt maar niet door rood

Daarnaast kan het zijn dat je misschien niet voor de stopstreep stil bent komen te staan, maar wel voor het stoplicht. Dat is nog steeds strafbaar maar de boete voor het niet stoppen voor de stopstreep is aanzienlijk lager. Bezwaar maken heeft ook in die gevallen zin. In het geval jij om een stilstaand voertuig heen ging om het groene stoplicht in jouw rijstrook te nemen kan een flitspaal alsnog ten onrechte een overtreding hebben geconstateerd. Dan heeft bezwaar maken ook zin. Tot slot kan de flitspaal ook de verkeerde auto hebben geflitst. In dat geval heeft het ook zin om bezwaar te maken. 

Rood sein bij een spoorwegovergang

Sommige spoorwegen kruizen wegen bij een spoorwegovergang. Wanneer de lichten gaan branden bij de overgang, dien je te stoppen voor de stopstreep of als die er niet is voor de lichten. Het nadeel is alleen dat onduidelijk is wanneer de spoorbomen zullen dalen. Bij sommige snelheden kun je dan niet meer tijdig veilig stoppen voor de stopstreep en het rode licht. Wanneer het jou niet redelijkerwijs valt aan te rekenen dat jij niet meer kon stoppen, dient de boete te worden vernietigd.

Verkeersboete stoplicht rood licht

 

Altijd dossier opvragen

Al deze informatie moet dus in het dossier zijn weergegeven. Jij komt alleen achter deze fouten in het dossier als je het dossier opvraagt. Wij vragen het dossier kosteloos voor jou op als wij bezwaar voor je maken. Als jij zelf een bezwaarschrift wilt indienen dan moet het verzoek om het dossier in het bezwaarschrift staan. Een bijkomend voordeel: misschien lees jij in het dossier andere gronden waarom de boete moet worden vernietigd. Die gronden kun je in een aanvulling op je bezwaarschrift meenemen. Je hebt dan meer kans dat de boete wordt vernietigd. Als wij bezwaar voor jou maken dan vullen wij zelf deze gronden voor jou aan. Daar hoef jij niets voor te doen.

Laat onze specialisten gratis bezwaar voor jou maken

Tot slot kun je deze informatie gebruiken om succesvol bezwaar te maken tegen een boete voor het rijden door rood licht. Klik hier als jij wil dat wij gratis voor jou bezwaar maken tegen een verkeersboete of parkeerboete. Wij zijn dé specialisten en nemen jou al het werk uit handen. Meer kans op succes! 

  • disclaimer: elke verkeers- of parkeerboete is uniek, daarom kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend.