Makkelijk Bezwaar

Boete voor niet handsfree rijden

Heb jij een boete gekregen voor niet handsfree bellen (feitcode R545) tijdens het rijden? Laat ons jouw boete aanvechten. Wij zijn dé specialisten. Wil je het liever zelf doen? Hier tref je punten waar je op moet letten om jouw boete succesvol te kunnen aanvechten.

Volgens de wet is het niet toegestaan een elektronisch apparaat vast te houden tijdens het rijden. Denk hierbij aan een mobiele telefoon, navigatie, tablet, etc. Als de auto stilstaat in de file, voor een stoplicht of geparkeerd staat is het wél toegestaan om een elektronisch apparaat vast te houden. Daarnaast zegt de wet (art. 61a Rvv) dat je geen mobiel elektronisch apparaat mag vasthouden dat “gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking”. Het is dus wel toegestaan om andere voorwerpen vast te houden.

Politie moet vermelden dat het om een telefoon ging

Omdat het is toegestaan om andere voorwerpen vast te houden tijdens het rijden, moet de politie in het proces-verbaal aangeven wat voor type elektronisch apparaat jij vasthield. De politie moet opschrijven dat het om een elektronisch apparaat dat kan worden gebruikt voor communicatie of informatieverwerking. Vergeet de politie dit te noteren of klopt het niet (de politie schrijft dat je een iPhone vasthield, maar je hebt helemaal geen iPhone). Dan wordt de boete vernietigd. Om vast te stellen wat voor elektronisch apparaat je gebruikte, moet de politie je veelal tot stoppen brengen. Ben je niet gestopt dan is de kans groot dat de boete onterecht is opgelegd.

“Als de auto stilstaat in de file, voor een stoplicht of geparkeerd staat is het wél toegestaan om een elektronisch apparaat vast te houden.”

Alleen rijdend ben je strafbaar

Als de auto stilstaat in de file, voor een stoplicht of langs de kant van de weg is het wél toegestaan om een elektronisch apparaat vast te houden zoals een mobiele telefoon. Niet handsfree bellen is dus alleen strafbaar als het voertuig rijdt. Als jij dus aangeeft dat jouw auto stilstond of dat jij iets anders vasthield dan moet uit het dossier bij jouw boete blijken dan het om een mobiel apparaat ging die jij tijdens het rijden vasthield. Zo is bijvoorbeeld door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een verkeersboete vernietigd omdat diegene vanaf het begin aangaf iets anders vast te houden en de politie kon niet aantonen dat dit niet klopte.

Mobiele camera’s die niet handsfree bellen flitsen

Boven sommige snelwegen in Nederland hangen ook camera’s die registreren of iemand handsfree aan het bellen is of niet. Deze camera’s flitsen dus in jouw auto. Hoewel dit een bijzonder staaltje techniek is, zitten deze camera’s er ook regelmatig naast. Zo kan de camera niet goed onderscheid maken tussen de type voorwerpen die iemand vast houdt. Zo kan het zijn dat een broodje of een mapje voor papieren in de hand van een bestuurder wordt aangezien voor een mobiele telefoon. Het verschil echter dat het vasthouden van een broodje of een mapje voor papieren niet strafbaar is volgens de wet. De boete moet dan worden vernietigd.
Snelweg flitspaal Utrecht

Wat is ‘vasthouden’ van je telefoon?

Wij krijgen bijna wekelijks boetes binnen van mensen die hun mobiele telefoon op hun schoot hadden liggen tijdens het rijden. Toch hebben zij via de mobiele flitsers een boete gekregen. Maar ze hielden de telefoon toch helemaal niet vast? Volgens de rechters in Nederland moet je ‘vasthouden’ ruim uitleggen. Dus het binden van je telefoon om je pols (echt gebeurd) of het blijven vasthouden van je mobiele headset valt ook onder het niet handsfree rijden. Volgens het Openbaar Ministerie valt daar ook het op de schoot houden van een mobiele telefoon onder. Daar zijn wij het niet mee eens, er is namelijk geen sprake van ‘vasthouden’. Bovendien staat hierover in de toelichting bij art. 61a RVV 1990 (de wet waarin staat dat niet handsfree rijden verboden is) niets over. Daar dacht de Rechtbank Rotterdam hetzelfde over (klik hier voor die uitspraak). 

Altijd dossier opvragen

Al deze informatie moet dus in het dossier zijn weergegeven. Jij komt alleen achter deze fouten in het dossier als je het dossier opvraagt. Wij vragen het dossier kosteloos voor jou op als wij bezwaar voor je maken. Als jij zelf een bezwaarschrift wilt indienen dan moet het verzoek om het dossier in het bezwaarschrift staan. Een bijkomend voordeel: misschien lees jij in het dossier andere gronden waarom de boete moet worden vernietigd. Die gronden kun je in een aanvulling op je bezwaarschrift meenemen. Je hebt dan meer kans dat de boete wordt vernietigd. Als wij bezwaar voor jou maken dan vullen wij zelf deze gronden voor jou aan. Daar hoef jij niets voor te doen.

Laat onze specialisten gratis bezwaar voor jou maken

Tot slot kun je deze informatie gebruiken om succesvol bezwaar te maken tegen een boete voor niet handsfree bellen. Klik hier als jij wil dat wij gratis voor jou bezwaar maken tegen een verkeersboete of parkeerboete. Wij zijn dé specialisten en nemen jou al het werk uit handen. Meer kans op succes! 

  • disclaimer: elke verkeers- of parkeerboete is uniek, daarom kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend.