Boete voor rijden onder invloed? Lees hier punten waar je bij bezwaar maken op moet letten

Heb jij  een boete gekregen voor rijden onder invloed van alcohol en wil je deze bekeuring aanvechten? Laat ons jouw boete aanvechten. Wij zijn dé specialisten. Wil je het liever zelf doen? Hier tref je punten waar je op moet letten om jouw boete succesvol te kunnen aanvechten

Bezwaar maken verkeersboete parkeerboete

Makkelijk Bezwaar

Elke bestuurder van een motorvoertuig kan door de politie worden gevraagd mee te werken aan een alcoholcontrole. Aan alcoholcontroles zijn regels verbonden waar ook de politie zich aan moet houden (onder meer de Regeling en het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer waar regels in staan voor alcoholcontroles).

Als je een eventuele boete voor rijden onder invloed voor wil zijn is dit een handige website om te kijken of je nog mag rijden (klik hier).

Geijkte apparatuur

De hoeveelheid gedronken alcohol wordt gemeten door een ademanalyse-apparaat. Elke ademanalyse-apparaat heeft periodiek onderhoud nodig. Dit onderhoud wordt ook wel kalibreren genoemd. Wanneer een ademanalyse-apparaat niet tijdig gekalibreerd wordt, betekent dit automatisch dat de meetresultaten onbetrouwbaar zijn. Je kunt op basis van onbetrouwbare meetresultaten dan ook geen boete krijgen. In het dossier dat is opgemaakt naar aanleiding van jouw alcoholcontrole staat of de apparatuur correct in gebruik is (zie hieronder hoe je inzage krijgt in dat dossier).

“Het alcoholgehalte moeten worden bepaald door het gemiddelde van de twee meetresultaten te nemen. Dat betekent dus dat je in ieder geval twee keer moet hebben geblazen.”

 

Voldoende tijd tussen metingen

Er moet minimaal 20 minuten zitten tussen het eerste verzoek van de politie om te blazen (bijvoorbeeld op straat) en het latere alcoholonderzoek op het politiebureau. Ontbreekt die tijd, dan is de boete ongeldig omdat de meetresultaten onbetrouwbaar zijn.

Alleen de bestuurder moet blazen

Alleen degene die daadwerkelijk als bestuurder van het voertuig kan worden aangemerkt is verplicht om mee te werken aan een alcoholcontrole. Dat betekent dat als jij onderweg was naar het voertuig of van plan was een voertuig te gaan besturen, de politie je niet kan vragen mee te werken aan een ademanalyse.

Twee metingen

Het alcoholgehalte moeten worden bepaald door het gemiddelde van de twee meetresultaten te nemen. Dat betekent dus dat je in ieder geval twee keer moet hebben geblazen. Heb je slechts eenmaal geblazen en is aan de hand van die uitslag de boete bepaald dan is de boete niet geldig.

Het op straat blazen geldt niet als een keer blazen om te zien of jij aan het rijden was onder invloed van alcohol. Die blaastest wordt gedaan door een voorselectieapparaat. Het helpt de politie snel vaststellen wie ze aan een alcoholtest moeten onderwerpen. Voor je gevoel moet je dus eigenlijk drie keer hebben geblazen of vaker.

alcohol verkeersboete blaastest promillage
Blaastest voor rijden onder invloed. © Foto: Politie Zeeland-West-Brabant

Op bovenstaande afbeelding zie je een ademanalyse apparaat. Je moet twee keer blazen bij dit apparaat met voldoende tijd ertussen in een ruimte die daarvoor geschikt is. Op de linker sticker zie je dat het apparaat is gekeurd. Een van de voorwaarden om een geldige blaastest te kunnen afnemen. Dit apparaat is geldig tot 12 februari 2020. Blaas jij op 13 februari 2020 en is het apparaat in de tussentijd niet meer gekeurd dan is de boete ongeldig.

Wijzen op rechten

Als de uitslag van de ademanalyse wordt medegedeeld door de politieagent, dan moet direct ook gewezen worden op het recht op tegenonderzoek. Er mogen geen uren of dagen tussen zitten. Het tegenonderzoek is een bloedonderzoek op eigen kosten dus er moet bij de wens om een tegenonderzoek uit te voeren ook direct bloed worden afgenomen en bewaard. Wanneer jij afziet van een bloedonderzoek moet dit ook in het dossier worden vermeld.

Altijd dossier opvragen

Al deze informatie moet dus in het dossier zijn weergegeven. Jij komt alleen achter deze fouten in het dossier als je het dossier opvraagt. Wij vragen het dossier kosteloos voor jou op als wij bezwaar voor je maken. Als jij zelf een bezwaarschrift wilt indienen dan moet het verzoek om het dossier in het bezwaarschrift staan. Een bijkomend voordeel: misschien lees jij in het dossier andere gronden waarom de boete moet worden vernietigd. Die gronden kun je in een aanvulling op je bezwaarschrift meenemen. Je hebt dan meer kans dat de boete wordt vernietigd. Als wij bezwaar voor jou maken dan vullen wij zelf deze gronden voor jou aan. Daar hoef jij niets voor te doen.

Gratis voorbeeld bezwaarschrift tegen een verkeersboete of parkeerboete

Tot slot kun je deze informatie gebruiken om succesvol bezwaar te maken tegen een boete voor rijden onder invloed. Je krijgt van ons zelfs een gratis voorbeeld bezwaarschrift door op de link te klikken onder aan deze pagina. Klik hier als jij wil dat wij gratis voor jou bezwaar maken tegen een verkeersboete of parkeerboete. Wij zijn dé specialisten en nemen jou al het werk uit handen. Meer kans op succes! 

Wil je zelf bezwaar maken dan kun je hier twee gratis voorbeeld bezwaarschriften krijgen.

  • disclaimer: elke verkeersboete is uniek, daarom kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend.