Makkelijk Bezwaar
Strafbeschikking voor een verkeersovertreding
Voor een zwaardere verkeersovertreding kan het Openbaar Ministerie een strafbeschikking opleggen. Deze overtredingen vallen onder het strafrecht waardoor je een strafblad krijgt en je VOG in gevaar kan komen. In deze blog geven wij meer informatie over de strafbeschikking en het krijgen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

Voor een zwaardere verkeersovertreding kan het Openbaar Ministerie een strafbeschikking opleggen. Je moet dan denken aan overschrijding van de snelheid met meer dan 30 km/u (40 km/u op de snelweg), gevaarlijk rijgedrag of rijden onder invloed. Deze overtredingen vallen onder het strafrecht waardoor je een strafblad krijgt en je VOG in gevaar kankomen. In deze blog geven wij meer informatie over de strafbeschikking en het krijgen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).
Wat is een strafbeschikking?
Het Openbaar Ministerie kan voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf straffen opleggen. Dit gebeurt zonder tussenkomst van een rechter en heet een strafbeschikking. De straffen die het Openbaar Ministerie zelf kan opleggen bestaan uit een boete, taakstraf, een maatregel of een aanwijzing opleggen (bijvoorbeeld een stadionverbod). Het Openbaar Ministerie kan geen gevangenisstraf opleggen, want dat kan alleen een rechter doen.
Een strafbeschikking kan opgelegd worden voor overtredingen en misdrijven waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat volgens de wet. Daar vallen vrijwel alle verkeersovertredingen ook onder.
Klik hier voor meer informatie over de strafbeschikking op de site van het Openbaar Ministerie.
” Een strafblad heb je een leven lang, maar dat betekent niet dat de overheid of een rechter daar een leven lang rekening mee zal houden.”
Krijg je ook een strafblad door een strafbeschikking?
Als je een strafbeschikking ontvangt voor een verkeersovertreding of snelheidsovertreding dan heeft dat gevolgen voor je strafblad (juridisch heet een strafblad justitiële documentatie). Je krijgt dan een aantekening op je strafblad bij strafbeschikkingen die hoger zijn dan 100,- euro. Moet je later een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen of ga je opnieuw in de fout dan kijkt de overheid of een rechter naar deze aantekening. Afhankelijk van de ernst en het aantal aantekeningen kan het voorkomen dat je geen VOG meer krijgt of zwaarder wordt gestraft bij een nieuwe overtreding. Voor meer informatie over een VOG verwijzen wij naar deze blog (link). In blog staat ook een link naar een overheidswebsite waar je zelf kunt controleren of je op dit moment een VOG zou krijgen.
Een strafblad heb je een leven lang, maar dat betekent niet dat de overheid of een rechter daar een leven lang rekening mee zal houden. Hoe ouder de feiten op je strafblad zijn hoe minder rekening de overheid en de rechter met deze feiten houdt. Zo is de terugkijktermijn bij een VOG gemiddeld 4 jaar (voor sommige beroepen en strafbare feiten geldt een langere terugkijktermijn). Als je voor de rechter moet komen dan kijkt de rechter vaak of je in de afgelopen 5 jaar een soortgelijke overtreding hebt begaan.

Verzet tegen een strafbeschikking
Ben je het niet eens met de strafbeschikking dan kun je hiertegen bezwaar maken. Dat heet verzet. Door verzet in te stellen bij het Openbaar Ministerie wordt er nog een keer naar de strafbeschikking gekeken. In sommige gevallen besluit het Openbaar Ministerie de strafbeschikking in te trekken. In alle andere gevallen legt het Openbaar Ministerie de strafbeschikking voor aan een strafrechter van de rechtbank. De strafrechter zal de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw beoordelen.
Uit onderzoek blijkt dat in veel gevallen de rechter een lagere of zelfs geen straf oplegt. Het is dus verstandig om in verzet te gaan. Dit moet je binnen twee weken nadat je de strafbeschikking hebt ontvangen doen. Het instellen van verzet kan via onze site, kijk daarvoor onderaan deze pagina.
Als je verzet hebt ingesteld, hoef je zolang het verzet loopt de strafbeschikking niet te betalen. Wil je het verzet weer intrekken? Dat kan tot aan de zitting. Je accepteert dan de strafbeschikking. Wij adviseren altijd om een advocaat te raadplegen. Stel je via ons verzet in dan kunnen wij jou vrijblijvend in contact brengen met een gespecialiseerd strafrechtadvocaat. Deze advocaat kan jou meer informatie geven over de procedure bij de rechtbank, maar ook over de mogelijkheden om een gang naar de rechter te ontlopen.
Verzet instellen tegen een strafbeschikking? Laat het door ons doen!
Tot slot kun je deze informatie gebruiken om succesvol verzet in te stellen tegen een strafbeschikking. Wij kunnen ook voor jou verzet instellen tegen een strafbeschikking. Klik hier als jij wil dat wij voor jou verzet instellen tegen een strafbeschikking. Wij zijn dé specialisten en nemen jou al het werk uit handen. Meer kans op succes!
- disclaimer: elke verkeersboete is uniek, daarom kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend.