5 tips om succesvol bezwaar te maken tegen een verkeersboete of parkeerboete en een gratis voorbeeld bezwaarschrift voor een parkeerboete en verkeersboete.

Hierbij geven wij jou algemene tips om succesvol bezwaar te maken en een gratis voorbeeld bezwaarschrift. De tips gelden voor een bezwaar tegen een verkeersboete of  parkeerboete. Onderaan dit document tref je een link naar twee voorbeeldbezwaarschriften zodat jij weet dat jouw bezwaren aan de vereisten voldoen.

Bezwaar maken verkeersboete parkeerboete

Makkelijk Bezwaar

5 tips om succesvol bezwaar te maken tegen een verkeersboete of parkeerboete (en een gratis voorbeeldbezwaarschrift)

Hierbij geven wij jou enkele algemene tips om succesvol bezwaar te maken. De tips gelden voor een bezwaar tegen een verkeersboete of voor een bezwaar tegen een parkeerboete. Onderaan dit document tref je twee voorbeeldbezwaarschriften zodat jij weet dat jouw bezwaren aan de vereisten voldoet.

Tip 1: Voldoe aan alle vereisten

Het klinkt als een opendeur, maar zelfs de meest ervaren juristen gaan hier de fout in: zorg dat jouw bezwaar aan alle officiële vereisten voldoet. Met andere woorden: zorg dat in jouw bezwaarschrift alle informatie staat die er volgens de wet erin moet staan. Het Openbaar Ministerie of Gemeente kan een bezwaarschrift namelijk afwijzen als niet alle gegevens erin staan, terwijl je boete misschien vernietigd had moeten worden. Overigens wordt in sommige gevallen nog wel een termijn gegevens waarin jij de kans krijgt om je gegevens aan te vullen.

Wat houdt dat in? Alle gegevens die jij aantreft in onze voorbeeldbezwaren moeten ingevuld zijn (naam, adres, pleegplaats, etc.). Klik hier om een voorbeeldbezwaar gratis op te vragen.

Daarnaast is het belangrijk om de bezwaartermijnen goed in de gaten te houden. Weet dus wanneer je iets moet insturen of moet doen. Ben je namelijk te laat dan kan dat voor het Openbaar Ministerie of de Gemeente een reden zijn om het bezwaar af te wijzen, terwijl je inhoudelijk misschien gelijk hebt.

“Zorg dat in jouw bezwaarschrift alle informatie staat die er volgens de wet erin moet staan.”

 

Tip 2: Stel niet alleen dat iets onjuist is maar leg ook uit waarom het onjuist is

Het is de bedoeling dat het bezwaarschrift de medewerker van het Openbaar Ministerie of de medewerker van de Gemeente overtuigt om de boete te vernietigen. Enkel stellen dat je de overtreding niet hebt begaan overtuigt niet. Er moet meer worden aangedragen, er moet namelijk ook worden uitgelegd waarom de boete dan niet klopt.

Een voorbeeld: ‘‘ik kan die verkeersovertreding niet hebben begaan want ik reed toen niet in die auto” is minder overtuigend dan ”ik kan die verkeersovertreding niet hebben begaan want ik reed toen niet in de auto, ik was namelijk op bezoek bij een familielid en die heeft zelfs verklaard dat ik bij hem was en die verklaring stuur ik u gelijk mee.” Een voorbeeld bij een parkeerovertreding: “ik heb die parkeerovertreding niet begaan want ik stond te laden en lossen” is minder sterk dan “ik heb die parkeerovertreding niet begaan want ik stond te laden en lossen. Het laden en lossen was bij die woning aan straat a nummer 1 waar ik aan het verhuizen was voor de heer B, ik stond slechts enkele minuten daar en ik heb iemand die dat kan bevestigen.”

Probeer dus altijd zo goed mogelijk uit te leggen waarom jouw standpunt juist is en de boete dus verkeerd is opgelegd. Het Openbaar Ministerie of de Gemeente zal jou dan eerder in het gelijk stellen.

Tip 3: Onderbouw het bezwaar met documenten

Dan volgt gelijk de derde tip om jouw bezwaarschrift voor een parkeerboete of verkeersboete succesvoller te maken: onderbouw de uitleg bij jouw bezwaar met bewijs. Soms is dat bewijs er niet – hoe toon je bijvoorbeeld aan dat je niet door rood bent gereden als alleen een politieagent dat heeft gezien? – maar in veel gevallen kun je soms door creatief te zijn bewijs vinden voor jouw zaak.

Een voorbeeld. Was een verkeerssituatie onduidelijk? Rij er nog een keer langs en stop om foto’s van de onduidelijke situatie te nemen. Op de foto hieronder is dat ook gedaan. Het is onduidelijk of de fietsers nu via de omleidingsroute moeten fietsen (zoals de verkeersregelaars aanwezen) of dat zij die straat niet in mogen rijden vanwege werkzaamheden.Was je bij iemand anders toen de verkeersovertreding werd begaan? Laat diegene een verklaring opstellen met handtekening en een kopie van zijn legitimatie en stuur deze met het bezwaar mee (dat kan via onze website). Het kost soms wat werk, maar als dat honderden euro’s kan besparen, is dat de moeite waard!

Bovendien zorg je ervoor dat met het onderbouwen van jouw bezwaar met extra bewijs het lastiger is voor het Openbaar Ministerie of de Gemeente om het snel af te wijzen. Daarnaast sta je in een eventueel hoger beroep sterker.

tips voorbeeld bezwaarschrift verkeersboete parkeerboete

 

Tip 4: Denk na over je sterkste argument

Soms is het succesvoller om scherp te schieten op één argument, dan om te proberen met een schot hagel alles een beetje te raken. Met andere woorden: denk goed na over je sterkste argument. Is iemand in jouw auto door rood gereden? Dan kun je allerlei argumenten aanvoeren waarom er niet door rood is gereden, maar een sterker argument is aangeven dat jij op dat moment niet in die auto reed.

Het is ook gemakkelijker om één argument sterk te onderbouwen met bewijs dan voor een veelvoud van argumenten onderbouwing te moeten zoeken.

Tip 5: Wees kort maar krachtig

De sterkste argumenten zijn korte maar heldere argumenten. Voor de medewerker die het bezwaar beoordeelt is het dan makkelijk te begrijpen waarom zij de boete moet vernietigen. Beperk je daarom tot de verkeersovertreding of parkeerovertreding en noem alleen de relevante dingen die daarbij een rol hebben gespeeld. Zo blijft het duidelijk voor de beoordelaar waarom het niet juist is dat deze boete is opgelegd.

Gratis voorbeeld bezwaarschrift tegen een verkeersboete of parkeerboete

Tot slot kun je bovenstaande tips om succesvol bezwaar te maken toepassen door op de link te klikken onder aan deze pagina voor een gratis voorbeeld bezwaarschrift. Klik hier als jij wil dat wij gratis voor jou bezwaar maken tegen een verkeersboete of parkeerboete. Wij zijn dé specialisten en nemen jou al het werk uit handen. Meer kans op succes! 

Wil je zelf bezwaar maken? Klik dan hier voor twee gratis voorbeeld bezwaarschriften.